5 200 000 zł
w bryle
1905

Radosław Kuśmierz

Liczba pięter: 4 Gaz: jest Miejsca parkingowe: w bryle Piwnica: tak Ogrzewanie: gazowe Stolarka okienna: drewniane stare Typ podłogi: parkiet Rodzaj łącz: DSL Typ podłączenia wody: miejska Kanalizacja: miejska Typ dachu: dachówka Materiał budowy: cegła Może być przeznaczone na biuro: nie Umeblowanie: tak Podłączenie do internetu: tak Klimatyzacja: nie Stan budynku: po remoncie Typ zabudowy: obiekt stylowy

Zapraszamy do zapoznania się z niepowtarzalną ofertą Villą Colonia mieszczącą się przy ul. Rapackiego 14 we Wrocławiu.

Oferta dostępna tylko w biurze SDP Nieruchomości.

Villa Colonia to niepowtarzalne miejsce. Budynek został wzniesiony jako jedna z kilku okazałych rezydencji na Krzykach prawdopodobnie w 1905 roku. Villa Colonia odegrała szczególną rolę w historii miasta w okresie II wojny światowej - to właśnie tu podpisano akt kończący działania wojenne na terenie Wrocławia (wtedy Breslau) 6 maja 1945 roku i zapanował tak upragniony (s)pokój. Stół, przy którym odbyło się podpisanie dokumentu zachował się do dnia dzisiejszego i stanowi część wyposażenia obiektu.

Powierzchnia całkowita: 586,17 m2 Powierzchnia działki: 847 m2

Zestawienie powierzchni:

Przyziemie: 189,06 m2
Parter: 122,82 m2 + taras 35,01 m2 (wiatrołap, hall, gabinet, salon, biuro, klatka schodowa oraz sanitariat)
Piętro: 113,55 m2 + loggie: 4,12 m2 (dwa pokoje gościnne, sypialnia, kuchnia, łazienka, wc, pralnia, korytarz z klatką schodową)
Poddasze (mierzone po podłodze): 121,61 m2, metraż w strefie 1,95 m: 93,66 m2 (dwa pokoje gościnne wraz ze schowkami gospodarczymi, wc, korytarz z klatką schodową)
Strych: ok. 20 m2 (dostępny z poddasza poprzez składane, schowane w stropie schody)

Do północnej części budynku przylega garaż zlokalizowany na poziomie otaczającego terenu.

Villa Colonia to jedyne miejsce o takim charakterze we Wrocławiu.

Villa Colonia to doskonała nieruchomość:
- dla osób prywatnych o wysmakowanym guście architektonicznym, poszukujących nieruchomości wyjątkowej, jedynej w swoim rodzaju;
- dla osób planujących stworzenie domu rodzinnego, wielopokoleniowego;
- dla dużych rodzin poszukujących budowli funkcjonalnej, z własnym ogrodem i w dobrej lokalizacji;
- dla biznesu.

Przyziemie gospodarcze składające się z prawie 190 m2 powierzchni jest częścią, w której wcześniej prowadzone były prace z zakresu metaloplastyki. Po wykonaniu prac remontowo-wykończeniowych z powodzeniem może pełnić funkcje mieszkalną, biurową lub inną, zgodną z wizją właściciela. Pozostała część domu nie wymaga nakładów finansowych i żadnych prac remontowych. Budynek poddano kompleksowej renowacji ukończonej w roku 2009 na co posiadane są stosowne dokumenty (w tym obszerne opracowanie inwentaryzacyjne wraz ze szczegółową dokumentacją rysunkową).

Do wnętrza willi prowadzą trzy wejścia: główne, od strony ogrodu oraz dwa gospodarcze prowadzące do części przyziemia.

Otoczenie nieruchomości:
Lokalizacja nieruchomości (ul. Rapackiego 14) to spokojna, willowa, zielona część Krzyków, nieopodal Parku Południowego, z bardzo dobrym wyjazdem na A4 (10 minut jazdy samochodem) i bezproblemowym dojazdem do centrum. Okolica sprzyja artystycznym inicjatywom.

Specyfikacja nieruchomości:
Klientom zainteresowanym zakupem nieruchomości udostępniony zostanie do wglądu oficjalny dokument Inwentaryzacja architektoniczno-budowlana budynku mieszkalnego z przyziemiem gospodarczym Villa Colonia.

Na renowację obiektu przeznaczono wysoki budżet, w ramach którego wykonano następujące prace:

Obiekt został wyposażony w nowoczesny system ogrzewania wodnego zasilany gazem i spełniający wszelkie wymogi przepisów i norm dotyczących sprawności energetycznej i termoizolacyjnej. Przed podjęciem prac zlecono przygotowanie niezależnej ekspertyzy zawierającej szczegółowe prace pomiarowe konstrukcji budynki, przeniesienie na plan instalacji oraz inwentaryzację elementów. Po to, by planowane w jak najmniejszym stopniu naruszały istniejącą substancję budowlaną i wystrój wnętrz.

W latach 1996-2009 przeprowadzono prace remontowo-rekonstrukcyjne w całym obiekcie. Obejmowały one: przebudowę i wzmocnienie więźby dachowej wraz z odtworzeniem facjaty od strony południowej i adaptację na cele mieszkalne pomieszczeń poddasza, wymianę pokrycia dachowego z odbudową naświetli strychowych, remont i odnowienie klatki schodowej, remont elewacji, odbudowę uszkodzonej części stolarki okiennej, drewnianych żaluzji okiennych i okiennic, a także drewnianych stałych elementów wnętrz, jak np. karniszy, osłon grzejników, boazerii, stałych szaf biurowych, obramowania kołtryn, stolarki drzwiowej i parkietów, wymianę balustrad i wiele innych.

Ponadto odnowione zostało przyziemie gospodarcze, zrekonstruowano ogrodzenie frontowe wraz z furtą wejściową.

Prace miały na celu przywrócenia walorów eksploatacyjno-użytkowych i architektonicznych obiektu do poziomu rezydencjano-reprezentacyjnego jakim był w przeszłości. Po zakończeniu kompleksowej renowacji obiektu podjęto decyzję o sporządzeniu pełnej inwentaryzacji budowlanej, w której niezależny ekspert wydał opinię, że stan obiektu pozwala na prowadzenie jego prawidłowej eksploatacji w okresie kilkudziesięciu lat. Dokument inwentaryzacyjny może zostać udostępniony do wglądu podczas prezentacji nieruchomości.

Zapraszamy do kontaktu:
SDP Nieruchomości
Radosław Kuśmierz
tel: 602128527
mail: villacolonia@sdp-nieruchomosci.pl

Oferta wysłana z programu IMO dla biur nie